Panorama Kantin

Wednesday, September 7, 2011

Panduan Pemakanan Berkhasiat

Pada kesempatan hari ini, saya ingin berkongsi informasi pemakanan berkhasiat. Ini adalah secebis info daripada ribuan info pemakanan berkhasiat.

Dalam juadah harian, perlu ditekankan ialah penggunaan lemak kerana lemak berlebihan dalam badan mengundangkan banyak masalah.
Kurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan dengan mengehadkan pengambilan makanan bergoreng dan menggunakan sedikit minyak ketika memasak.

Pengambilan lemak sepatutnya tidak melebihi 30 peratus jumlah kalori harian dan jika berlebihan, ia akan membentuk plak pada dinding saluran darah sehingga menyebabkan salur darah tersumbat. Cara lain bagi mengurangkan pengambilan lemak ialah dengan menyediakan makanan rendah lemak dan memilih makanan rendah kolesterol.

Jangan kita tunggu umur sudah lanjut baru hendak memikirkan soal kesihatan. Harta yang kita kumpulkan sepanjang tahun akan dihabiskan untuk berubat. Mencegah lebih baik dari mengubat.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...